Výstavba priemyselnej zóny v Medzilaborciach sa dostala do omeškania

27.03.2011 Medzilaborce

Medzilaborce 27. marca (TASR) - Výstavba priemyselnej zóny v Medzilaborciach, ktorej základný kameň položili ešte v apríli minulého roka, sa dostala do omeškania. Samospráva bude hľadať dodávateľa stavebných prác prostredníctvom verejného obstarávania tretíkrát po sebe.
\"Stavebné práce na priemyselnej zóne sa doteraz nepodarilo naštartovať z dôvodu neukončeného verejného obstarávania na dodávateľa stavby, respektíve už dvakrát zrušenej súťaže,\" informoval Marián Dribňák z Mestského úradu v Medzilaborciach. Ambíciou bývalého vedenia mesta bolo začať s výstavbou areálu pre príchod investorov ešte v prvej polovici roku 2010.
\"Dňa 11. marca bolo vo vestníku číslo 49/2011 Úradu pre verejné obstarávanie vyhlásené nové oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania,\" objasnil Dribňák na margo aktuálnej situácie. Stavebný ruch sa tak môže začať až po úspešnom ukončení súťaže s dodávateľom stavby, čo môže byť podľa jeho slov v letných mesiacoch tohto roka.
Medzilaborce získali podľa Dribňáka pre projekt priemyselnej zóny viac ako 2,8 milióna eur zo štátneho rozpočtu SR. Región trápi vysoká miera nezamestnanosti, ktorá sa pohybuje na úrovni viac ako 20 %.
Samospráva zatiaľ preinvestovala v súvislosti s projektom priemyselného areálu 114.684,99 eura. \"Odkúpili sme pozemky a nehnuteľnosti na území, kde bude vybudovaná a samozrejme bola vpracovaná projektová dokumentácia pre realizáciu stavby,\" objasnil Dribňák s tým, že v nasledujúcich mesiacoch plánujú zrealizovať v tejto lokalite búracie práce, terénne úpravy, vybudovať nové cesty, parkoviská, distribučnú trafostanicu, prípojku pitnej vody, splaškovej kanalizácie a množstvo ďalších prác medzi nimi aj geologický či archeologický prieskum.
V Medzilaborciach sa chystá po dokončení stavby vybudovať svoje prevádzky žilinská spoločnosť Monocrystalex SK, ktorá chce v priemyselnom areáli vyrábať umelý zafír využívaný napríklad v elektrotechnickom priemysle. \"Plánuje zamestnať 150 až 200 ľudí,\" povedal Dribňák. Nové pracovné miesta podľa neho vzniknú onedlho aj v priestoroch areálu bývalej firmy Lusk, ktoré po zakúpení rekonštruuje spoločnosť Chetra SK. Tá sa bude zaoberať výrobou stoličiek a drevených polotovarov. Postupne plánuje zamestnať približne 80 ľudí. 
 

Vyberte región